Gå til innholdet

Sebaceous Filaments – Hva er de og hvordan bli kvitt dem?

Sebaceous Filaments – Hva er de og hvordan bli kvitt dem?

Det er mange av oss som har stått tett opptil speilet og gransket huden vår nøye, og kanskje har du lagt merke til noen små prikker på nesen eller kinnene dine? Mange vil gå ut fra at disse små prikkene er sorte prikker, eller hudormer. Om du har sett litt nærmere eller forsøkt å klemme på de, har du også kanskje lagt merke til at det ikke er noe der. Da kan vi introdusere deg til det som heter sebaceous filaments, som er det medisinske uttrykket for disse strukturene som kan dukke opp langs porene dine.

Sebaceous filaments er det i huden din som har ansvaret for å flytte hudens naturlige oljer fra sebaceous kjertlene og opp til hudens overflate. På samme måte som porer, kan disse ende opp med å bli tilstoppet av både overflødige oljer og døde hudceller. Det er da vi oppfatter dem som små prikker med en sort, grå eller mørkere hudfarge. På denne siden skal vi gå nærmere inn på sebaceous filaments og gi deg våre beste tips om hvordan du blir kvitt dem.

 

Forskjellen mellom sebaceous filaments og blackheads

Det er med god grunn at mange av oss ender opp med å forveksle blackheads og sebaceous filaments, de ligner utrolig på hverandre. Det er derimot viktig å lære seg forskjellen på de to, for å klare å skilne dem fra hverandre og ikke minst lære hvordan du skal behandle dem.

Til forskjell fra blackheads, så er sebaceous filaments helt normale og en utrolig viktig del av hudens sammensetning. Uten dem ville rett og slett ikke huden hatt muligheten til å føre den naturlig oljen i huden opp til hudens overflate. Det kan faktisk forklares så enkelt som at filaments er de snille når det kommer til hudens funksjon, mens blackheads er de onde når de bygges opp og forhindrer vanlig funksjon i huden.

Blackheads er tilstoppede porer som ender opp med å fylles med overflødig oljer, døde hudceller og også bakterier. Dermed synes de som små mørke prikker på hudens overflate. Så mens de fort kan se like ut på hudens overflate, er de to helt forskjellige tilstander på huden vår.

 

Hvordan kvitte deg med sebaceous filaments med hudpleie

Teknisk sett er det faktisk ingen grunn til å verken behandle eller kvitte deg med sebaceous filaments siden de er en helt naturlig del av huden din. Når det er sagt, er det selvsagt mange av oss som ønsker å minske synligheten til disse prikkene, og potensielt også rense dem ut for å gjøre dem usynlige igjen. Nedenfor vil vi gå gjennom flere steg du kan ta for å gjøre dette.

1. Fjern alltid sminken på kvelden

Ved å la være å fjerne sminken din før du skal sove på kvelden, kan du åpne opp for å ha tilstoppede porer. Dette er grunnen til at det er så viktig å alltid fjerne sminken din på kvelden, og rense huden godt etter en hel dag. For den beste rensen, gå for en dobbel rens. Dette skal gjerne starte med en rense-balm eller renseolje som skal skje på tørr hud, denne første rensen vil løse opp sminke. Etter dette fortsetter du med den neste rensen, gjerne vannbasert, for å fjerne resterende hudprodukter og smuss.

2. Vask ansiktet etter trening

Etter du har hatt en treningsøkt hvor du har svettet i ansiktet, er det viktig å vaske ansiktet med en rens, og fortsette med din øvrige hudpleierutine. Det er viktig å aldri la bakterie og svette sitte over lenger tid på ansiktet, dette kan nemlig føre til at porer blir tilstoppet og tilstoppede sebaceous filaments i tillegg til andre hudproblemer som irritasjoner eller akneutbrudd.

3. Eksfolier huden jevnlig

Det er viktig å eksfoliere huden i ansiktet ditt med jevne mellomrom siden sebaceous filaments kan overfylles med både hudens oljer, i tillegg til døde hudceller. Generelt sett anbefales det å eksfoliere to ganger i uken for best effekt. Hvis det gjøres oftere enn dette, kan du ende opp med å risikere å irritere huden din. Eksfoliering kan skje med en fysisk eksfoliering i form av skrubb, eller en kjemisk eksfoliering med glykolsyre eller salisylsyre.

4. Legg til retinol eller salisylsyre i rutinen din

Når det kommer til å forbedre hudens tekstur, er produkter som inneholder ingrediensen retinol den ultimate gullstandarden. Denne ingrediensen er kjent for å regulere cellefornyelsen og vil dermed forhindre at porer tilstoppes og at sebaceous filaments fylles opp. Ved å tilføre en krem eller et serum med retinol til hudpleierutinen din en eller to kvelder i uken, vil du forbedre teksturen på huden din. Etterhvert som huden din blir vant til ingrediensen, kan du også øke antall ganger i uken du bruker retinolprodukter. Du kan også bruke salisylsyre (BHA), som hjelper med å fjerne det øverste laget av skadet hud. Salisylsyre løser opp døde hudceller for å forhindre tilstopping av porene og minimerer utseendet på filamenter mens den hindrer at det dukker opp flere. Vær oppmerksom på at salisylsyre kombinert med retinol kan føre til irritasjon i huden og det anbefales ikke å bruke dem i samme rutine.

5. Bruk ansiktsmasker

For mange vil ansiktsmasker kun bli sett på som et alternativt produkt å bruke i hudpleierutinen og ikke som en nødvendig del av den. Velger du riktig ansiktsmaske, vil du derimot kunne se en stor forskjell når det kommer til å holde både porene og dine sebaceous filaments renset og klare. Den beste formelen for dette er en rensende formel som er laget med olje-absorberende kull eller leire.

6. Ikke glem å tilsette fuktighet

Dessverre er det mange av oss som misforstår hud som har mye naturlige oljer i seg. Det har seg derimot sånn at det å holde huden din hydrert og hudens fuktighetsbarriere i god stand, kan være med på å stoppe at huden overproduserer sebum. Ved å bruke en lettvektig og oljefri fuktighetskrem vil du tilsette fuktighet uten å tilsette for mye olje.

 

Vi oppsummerer

Sebaceous filaments er rett og slett nødvendige for en ordentlig funskjon i huden. Det betyr at mens du ikke kan fjerne de for godt, kan du ta enkelte steg for å minske synligheten deres. Ved å følge tipsene vi har nevnt ovenfor, som å eksfoliere huden, tilsette fuktighet, bruke retinol og andre behandlinger har du et godt grunnlag for å oppnå en jevnere hud. Hvis du fortsatt er usikker på om det er sorte prikker eller sebaceous filaments du kan se på hudens overflate, kan det være en god ide å sette opp en time med en dermatolog som kan hjelpe deg å finne riktig behandling for nettopp din hud.

 

Produkter som kan minske synligheten av Sebaceous Filaments

Oljerens 

Anua Heartleaf Pore Control Cleansing Oil er en mild og effektiv renseolje laget for å fjerne urenheter og overflødig serum fra huden

Skin1004 Madagascar Centella Poremizing Deep Cleansing Foam er en ansiktsrens med rosa Himalaya salt, enzymet Papain og Centella asiatica som gir huden din en dyprens samtidig som den virker beroligende og styrkende.

Eksfoliering

House of Hur Clearing Skin Prep Essence Pad er en mild pad som gir skånsom eksfoliering samtidig som den holder huden klar og oppfrisket

I'm From Fig Scrub Mask er en ansiktsmaske med fiken og sort sukker som tilfører fukt og næring samtidig som den eksfolierer. Masken gir mykere hud og etterlater deg med en ny glød.

Retinol

COSRX The Retinol 0.5 oil er konsentrert serum med 0,5% ren retinol

 Innisfree Retinol Cica Repair Ampoule med retinol regulerer produksjonen av sebumsamtidig som den gir oppstrammende og anti-agingeffekt.

Salisylsyre 

Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner er en eksfolierende toner som fjerner døde hudceller, er dybderensense og reduserer urenheter og synlige porer.

COSRX AHA / BHA Clarifying Treatment Toner er en eksfolierende toner med BHA ,AHA og rensende botaniske ingredienser, som fjerner døde hudceller og gir huden mer glød og vitalitet.

 Ansiktsmasker 

 

Beauty of Joseon Red Bean Refreshing Pore Mask er eksfolierende og mykgjørende samtidig som kaolinleire absorberer overflødig talg.

 Fuktighetskrem 

 Purito SEOUL BHA Dead Skin Moisture Gel er en behandlende fuktighets gele med 2% BHA, burot, tea tree og aloe vera. Reduserer kviser, hudormer og nupper

Adresse
Stallbakken 9, 2005 Rælingen , 2005 Rælingen
Telefon
40051057
E-postadresse
kundeservice@utseende.no
Foretaksregisteret
926590685 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business