Syrer brukt i hudpleien

Hvis du noen gang har tatt en kjemitime, er du sannsynligvis kjent med pH-skalaen (1-14). Selv om 7 er helt nøytral, betraktes ethvert stoff som er under det tallet overfor som surt - og det over er basisk. Basert på den vitenskapelige definisjonen kan tonnevis av hudpleieingredienser som du i utgangspunktet ikke anså som syrer likevel falle inn under denne kategorien - som for eksempel vitamin C. En antioksidant som beskytter cellene våre.

De kanskje mest populære syrene når det kommer til hudpleieprodukter, er alfa- og beta-hydroksysyrer, også kjent som AHA og BHA som gir de eksfolierende fordelene. I kontrollerte formler løsner disse typer syrer væsken som binder celler til de øvre hudlagene, slik at cellene faller av. Denne økningen i celleomsetning hjelper til med å redusere utbrudd og glatter ut fine linjer samt gir en generell lysnende effekt. Ganske imponerende, ikke sant?

Effekten til syrene bestemmes i stor grad av hele sammensetning av alle ingrediensene totalt, ikke kun av % konsentrasjon av AHA og BHA i produktet. Bevisste forbrukere ser veldig fort hva som gir gode resultater i motsetning til hva som potensielt kan bli for sterk kost for hudbarrieren. Derfor har produkter som Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner og COSRX BHA Blackhead Power Liquid blitt veldig populære world wide for nettopp de trygge og gode resultatene som kan oppnås.

Hva er syrer?

For å si det enkelt er syrer en hudpleieingrediens som ofte brukes til peeling. Som nevnt ovenfor er det to hovedgrupper av syrer i hudpleie: alpha hydroxy acids (AHAs) og beta hydroxy acids (BHAs) Begge gruppene løsner væsken som binder celler til de øvre lagene i huden - og når dette skjer, kommer det frem en jevnere og lysere overflate. Når syren løser opp bindingen mellom hudceller, kommer tusenvis av dem vanligvis av samtidig. Avhengig av syrens styrke kan dette faktisk være synlig for det blotte øye.  Du har sikkert opplevd at flak som ruller av huden din etter en eksfoliering? Jepp, alt dette er døde celler.

Hva er de forskjellige typene syrer som brukes i hudpleie?

La oss først snakke om forskjellen mellom AHA (alpha hydroxy acids) og BHA (beta hydroxy acids). AHA er vannløselige og fungerer hovedsakelig på hudens overflate, noe som gjør dem til et godt alternativ for behandling av fine linjer, grov og gusten hud. Alfa-hydroksy syre er sannsynligvis de vanligste syrene som brukes til huden. AHA er veldig bra for eksfoliering av det ytre laget av huden, slik at den blir lysere og gir en jevnere farge, den kan til og med stimulere litt kollagenproduksjon.

BHA er fettløselig og har evne til å trenge dypere ned i tette porer, løser opp og renser ut talg og er derfor nyttige for behandling og forebygging av kviser. Beta hydroksy syre binder seg faktisk til sebumet i huden. Så når de døde hudcellene blir renset bort av BHA, følger sebumet med dem.

Innenfor disse to kategoriene - AHA og BHA – finnes det forskjellige syrer med sine hudfordeler. Det kan være forvirrende å velge den beste syren for huden din, men bare slapp helt av vi hjelper deg. Nedenfor lister vi de mest populære alternativene for deg.

De beste AHA syrer

Glykolsyre (Glycolic acid)

Glykolsyre - som er avledet av sukker - er en av de vanligste syrene som brukes i hudpleie. Den har det minste molekylet av alle syrene, så den trenger inn i det dypeste, noe som gjør den til en av de mest effektive syrene som er tilgjengelige. Det regenererer kollagen, styrker huden og jevner ut hudtonen. Men det er en bakside med de dramatiske resultatene - siden den trenger så dypt og resulterer i en mer intens eksfoliering, har den også større sjanse for å gi irritasjon på huden.

Melkesyre eller Lactic acid

Melkesyre er det nest minste molekylet av alle syrene. Det er mildere enn glykolsyre og trekker fuktighet til huden, noe som også gjør det til et fuktighetsgivende middel. Laget av sukker eller gjæret melk, er denne AHA-syren skånsom for personer med sensitiv hud.

Fruktsyrer

Enda mildere AHA syre er fruktsyrer som sitronsyre som vanligvis kommer fra sitron og grapefrukt. Fruktsyren jobber i det øverste laget av huden og kombineres ofte med glykolsyre eller melkesyrer for å øke effektiviteten.

Den beste BHA syre

Salisylsyre (Salicylic acid)

Hvis du noen gang har kjøpt en reseptfri kvisebehandling, vet du nok hva salisylsyre er. Salisylsyre er den mest populære ingrediensen i hudpleien for å minimere kviser. Grunnen til at den er så populær er fordi salisylsyre trenger inn i og løser opp fettet som tetter porene, samtidig som den eksfolierer bort døde hudceller. En ekstra pluss er at den har betennelsesdempende egenskaper som ikke irriterer en allerede betent hud.

Men hva er da hyaluronsyre (Hyaluronic acid)?

Hyaluronsyre er teknisk sett en syre fordi pH-verdien er lavere enn nøytral men Hyaluronsyre er virkelig et fuktighetsbevarende middel som er mest kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper. Dette sukkermolekylet er i stand til å absorbere og hjelper med å fange fukt mot hudens overflate. Hyaluronsyre sin egenskap gjør det mulig å fylle vevet og forhindrer at fukt slipper ut av huden som igjen bidrar til å myke utseendet på rynker.

Hvordan skal du bruke en syre?

Som en tommelfingerregel, bør du teste formelen på underarmen og vente 24 timer for å se om du har en reaksjon. En mild svie/prikking er ok og du er klar, kan du prøve å påføre syren i ansiktet ditt. Men opplever du smertefull brennende svie da er produktet ikke egnet for deg. Når du har funnet en syrebasert krem, serum eller maske du liker, kan du bruke den en eller to ganger i uken og se hvordan huden din reagerer. Etter det kan du øke bruken.

Syrebasert Peeling/eksfoliering/skrubb, følg disse instruksjonene: Vask ansiktet med en mild rens og la huden tørke. Påfør produktet i T-sone, kinn og hake. Etter det, skyll det av med vann. Til slutt, bruk en mild fuktighetskrem for å roe ned huden. Men uansett hvilket område du behandler eller hva slags syre du bruker, vær obs! Ikke glem å påføre et sjenerøst strøk med Solkrem med høy SPF. For de med normal til fet hud som foretrekker lette solkremer passer det ypperlig med Toun28 B2 Sunscreen for oily Skin og Blithe UV Honest Sunscreen. For normal til tørr hud kan man oppnå mer smøring og glød med rootree Mobitherapy UV Sun Shield og Klavuu UV Protection Secret Tone Up Sunscreen.

 

Utseende.no sine favoritter med syrebaserte hudpleie produkter:

  • Banila co Clean it Zero Cleansing Balm Pore Clarifying
  • Neogen Bio Peel Gauze Peeling Wine
  • SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cream
  • COSRX AHA / BHA Clarifying Treatment Toner