Lakrisrot – En undervurdert ingrediens

Det er en ting vi alle har til felles når det kommer til hudpleierutinene våre og det er at målet er å oppnå feilfri hud. Vi kan komme til å støte på en rekke ulike problemer som stopper jakten på denne, sånn som akne, store porer, tørr og stresset hud. Det er derimot få ting som er så problematiske som mørke flekker og pigmentflekker i huden, uansett om de stammer fra solskader, hormonelle tilstander som melasma eller arr fra tidligere kviseutbrudd. Å ha misfarging på huden i ansiktet er et problem som mange dessverre sliter med og som også er et av problemene som er vanskeligst å behandle. Likevel er dette også en av de vanligste hudtilstandene som finnes der ute og selv om vitamin C er en av de mer populære ingrediensene å bruke i kampen mot disse mørke flekkene, er det en annen ingrediens der ute som bør få langt mer oppmerksomhet enn hva den har gjort hittil, nemlig lakrisrot.

Dette er nemlig en ingrediens som har evnen til å booste gløden i huden din på kort tid og mens lakris kanskje forbindes mest med den spiselige varianten, kan den samme planten nemlig også brukes i din hudpleie. Lakrisrot har  i flere år blitt brukt til å behandle en rekke ulike medisinske problemer rundt i både europa, asia og midt-østen, men  i nyere tid har dens egenskaper i sammenheng med hudpleie blitt oppdaget og forsket mer på. Idag blir denne ingrediensen brukt oftere og oftere i hudpleieprodukter på grunn av sin fantastiske egenskap til å forhindre hyperpigmentering og også falme eksisterende pigmentflekker i huden. Dette gjør den samtidig som at den vil ha en beroligende effekt og er fylt med antioksidanter.

 

Hva er lakrisrot?

Lakrisroten som brukes i hudpleieprodukter i dag, kommer fra akkurat den samme planten som gir deg all den gode lakrisen du tidligere har spist, nemlig «Glycyrrhiza glabra», som er det vitenskapelige navnet på planten. Roten til denne planten har som nevnt allerede blitt tatt i bruk for sine medisinske egenskaper i årevis og det er også fra roten du får lakrisen du spiser. Hvem skulle trodd at nøyaktig den samme roten også kunne ha fordeler for huden din? 

Lakrisrot, eller lakrisrot ekstrakt er nemlig fylt med en rekke ulike fordelaktige komponenter, som har evnen til å gjøre alt fra å gi huden din en ordentlig boost med antioksidanter til å hjelpe deg å falme mørke flekker. Det er derimot denne sistnevnte egenskapen som har gjort lakrisrot ekstrakt til en utrolig populær ingrediens å bruke i lysnende hudpleieprodukter. Den fungerer til og med veldig likt som «hydrokinon», et virkestoff som tidligere har vært ansett til å være den høyeste standarden når det kommer til lysnende kremer og produkter. Den er derimot like kjent for sine uønskede bivirkninger. Så da kan vi vel alle være enige om at en naturlig ingrediens som lakrisrot ekstrakt med gode effekter er langt bedre?

 

Raske fakta

 

  • Type ingrediens: Hudlysner 
  • Hovedfordeler: Forhindrer produksjon av et enzym som trengs for å produsere melanin i huden, hjelper å fjerne overflødig melanin og har antiinflammatoriske egenskaper 
  • Hvor ofte kan det brukes?: Dette vil være avhengig av produktets formulering, men i de fleste tilfeller kan det brukes både en og to ganger om dagen 
  • Hvem bør bruke det: Alle som er ute etter å dra nytte av egenskapene som falmer mørke flekker og jevner ut hudtonen i tillegg til de som ønsker å roe ned irritert hud. Det er også et fantastisk alternativ for gravide som ser etter en trygg måte å behandle melasma på 
  • Passer godt sammen med: På grunn av hovedfordelene med denne ingrediensen, blandes den ofte med andre antioksidanter og hudlysnere sånn som vitamin C og niacinamide 
  • Må ikke brukes med: Fordi den kan komme til å virke irriterende på huden for noen, anbefales det generelt at det ikke brukes sammen med retinoler og/eller hydrokinon

 

Fordeler med lakrisrot for huden din 

Det er alltid en god grunn til at en ingrediens blir så populær å bruke i hudpleieprodukter og i de fleste tilfeller vil det være en rekke ulike grunner. Lakrisrot er ikke et unntak og her vil du se at det er mange ulike grunner til at du vil finne denne ingrediensen i flere ulike hudpleieprodukter idag. Siden den både har evnen til å forhindre pigmentflekker, minske synligheten av eksisterende pigmentering i huden, virker beroligende og også er anti-inflammatorisk, er det mange gode grunner til å innføre lakrisrot denne til hudpleierutinen din.

 

1. Fjerner overflødig melanin: Lakrisrot har evnen til å lysne huden takket være virkestoffet «liquiritin». Dette er et aktivt stoff som vil hjelpe huden din å fjerne eksisterende melanin. Med andre ord kan den ikke bare hjelpe å forhindre nye flekker fra å dukke opp, den kan også hjelpe med å falme eksisterende flekker.

2. Virker anti-inflammatorisk: Mens lakrisrot faktisk er anti-inflammtorisk i seg selv, er det også en annen komponent som heter «licochalcone A» som inneholder to ulike anti-inflammatoriske markører. Dette vil igjen være med på å øke de anti-inflammatoriske egenskapene til stoffet.

3. Minimerer produksjon av tyrosinase: Melanin eller pigment i huden har en komplisert prosess, men for å kunne produseres, er det avhengig av enzymet som er kjent som «tyrosinase». Det er nettopp dette enzymet som lakrisrot har evnen til å stoppe produksjonen av, som resulterer i at produksjon av mørke flekker ikke vil oppstå.

4. Fungerer som en potent antioksidant: I likhet med mange andre plantebaserte ekstrakter, inneholder lakris en flavonoid som er en komponent rik på antioksidanter. Denne vil minske aldringsprosessen og misfarging i huden din.

5. Kan kontrollere oljeproduksjon i huden: En av komponentene du finner i lakrisrot kan ha effekten av å regulere oljeproduksjon i huden din. Dette kan også være grunnen til at lakrisekstrakt ofte brukes i ayurveda medisin som en behandling for flass.

 

Våre lakrisrot favoritter 

Dersom du kunne tenkt deg å tilsette noen produkter som inneholder lakrisrot i din hudpleierutine, vil du kunne finne en rekke ulike alternativ hos oss. Uansett om du er på utkikk etter et serum, ansiktsmaske, toner, fuktighetskrem eller essens vil du finne det i vår nettbutikk. Nedenfor har vi listet opp noen av våre egne favoritter dersom du er usikker på hvor du skal starte.

 Acwell - Utseende.no

ACWELL – Licorice pH Balancing Advance Serum: Dette serumet vil bringe gusten og sliten hud tilbake til liv med sitt høye innhold av lakrisrotvann og lakrisrot ekstrakt. Denne vil lysne ujevn pigmentering etter både kviser og arr, trekker raskt inn i huden og vil kjennes beroligende ut.

Utseende.no 

I'm Sorry For My Skin – Relaxing Jelly Mask: Denne masken har vunnet Glowpick Consumer Award 2 år på rad. Den vil roe ned og gi næring til huden din, gi masse av antioksidanter, fuktighet og næring, vil jevne ut hudtonen din og samtidig virke helende på irritert og sensitiv hud.

 Pyunkang yul - utseende.no

Pyunkang Yul – Cleansing Tissue – Her får du rensende servietter laget av høyeste kvalitet for å unngå irritasjoner i huden. De vil virke pleiende samtidig som at de vil rense huden grundig. Med lakrisrot ekstrakt som en av ingrediensene får du antioksidanter som virker beroligende og styrkende.