Blackheads & Whiteheads – Hva er forskjellen?

Vi har nok alle vært der, stått helt inntil speilet på badet og studert huden vår og samtidig lurt litt på hva de små prikkene egentlig er. De kan fremstå som både hvite, gule og til og med se så mørke ut at de ser sorte ut. Det mange kanskje ikke vet er at dette faktisk er en form for akne, men som kalles for whiteheads eller blackheads. For de fleste av oss vil de føles ut som om de dukker opp fra ingensteder og det kan føles ut som om de er helt umulig å bli kvitt når de først har dukket opp. Det er ingen som vil ha disse prikkene i ansiktet og det er vanskelig å bli kvitt. Så hva er egentlig whiteheads og blackheads? Og destod viktigere, hvordan kan du bli kvitt de?

Whiteheads og blackheads anses også som de vanligste formene for akne. Selv om de fremstår noe ulikt, består faktisk blackheads og whiteheads av det samme materiale. Dette vil som regel være en kombinasjon av døde hudceller, hudens naturlige oljer og sebum. Det er derimot en ganske enkel forklaring på hvorfor de likevel ser så forskjellige ut, whiteheads er nemlig lukkede porer, mens blackheads forblir åpne. Det er også denne enkle forskjellen som vil avgjøre hvordan du kan behandle dem for å bli kvitt disse prikkene som ingen av oss vil ha.

 

Whiteheads vs. Blackheads 

Whiteheads:

* Oppstår når porene blir tilstoppet med bakterie og sebum
* Utvikler seg ofte til kviser om de ikke behandles
* Små men faste, hvite eller gule i fargen
* Lukker åpningen av en pore


Blackheads: 

* Finnes på innsiden av en åpen pore
* Mørkere farge på grunn av oksideringen av materiale
* Skapes når porene blir tilstoppet
* Form for ikke inflammatorisk akne, men kan også utvikle seg til kviser
* Kan forveksles med “sebaceous filaments”

 

Hva forårsaker whiteheads og blackheads? 

På samme måte som at whiteheads og blackheads inneholder den samme materialen, oppstår de også av samme grunn. Når hormonene i kroppen produserer mer olje og døde hudceller enn det porene dine kan takle, vil det oppstå whiteheads og blackheads. For mange, vil denne økte hormonproduksjonen gjerne oppstå i tenårene og som ung voksen. Etterhvert som hormonene reguleres vil oljeproduksjonen også reguleres og porene forblir rene. For andre er dette derimot ikke tilfellet.

Noen, også i voksen alder, vil oppleve at huden fortsetter å overprodusere olje og døde hudceller godt inn i voksen alder. Dersom huden din produserer mer olje enn hva porene dine kan slippe ut, vil porene tilstoppes og du vil sitte igjen med whitehead og blackheads. Uansett alder, vil bakterier feste seg til tilstoppede porer når de finner det og det er da whiteheads og blackheads kan utvikle seg videre til rød og irriter akne med inflammasjon.

 

Hvordan unngå whiteheads og blackheads 

Det er noen enkle steg du kan ta for å unngå blackheads og whiteheads på huden din og siden de består av det samme materialet, kan du også bruke de samme metodene for å holde begge deler unna.

 

* Bruk en eksfoliering ca. to ganger i uken
* Bruk en rens sammen med lunkent vann for å vaske ansiktet
* Påfør en eksfolierende toner som inneholder salisylsyre, alpha hydroxy eller glykolsyre for å rense porene
* Tilsett fuktighet på huden i form av en lettvektig formel, som en gel med hyaluronsyre
* Vask ansiktet etter trening eller etter å ha svettet mye
* Unngå å ta på ansiktet ditt for mye og å ta på kviser og akne utbrudd
* Gå for oljefri sminke
* Bruk en ansiktsmaske ukentlig, gjerne med kull som en av ingrediensene


Hvordan kvitte seg med whiteheads

I likhet med akne og kviseutbrudd, kan det være utrolig fristende å gå løs på huden i et forsøk på å fjerne whiteheads. Dette anbefales derimot absolutt ikke da det kan resultere i arr og forverring av hudens tilstand. Så istedet for å gjøre dette, bør du heller benytte deg av en av flere metoder som er godkjent av dermatologer for å kvitte deg med whiteheads. Her kan du blant annet bruke produkter som inneholder salisylsyre eller glykolsyre for å eksfoliere huden og samtidig forsiktig fjerne døde hudceller. Dette vil unngå at celler kombineres med hudens naturlige oljer og tilstopper porene. En annen ingrediens du bør fokusere på er retinol, som bør påføres huden da det vil hjelpe å øke cellefornyelse og dermed også begrense oppbygging av døde hudceller.

Det er også noen andre enkle ting du kan gjøre for å behandle whiteheads og dermed kvitte deg med de. Alltid vask og rens ansiktet ditt både morgen og kveld, uansett om du har hatt på deg sminke i løpet av dagen eller ikke. Unngå å bruke sminkeprodukter som er for tykke og alltid vask av alle produkter hver kveld. I løpet av dagen bør du unngå å ta på ansiktet ditt så mye som mulig og også unngå å ta på eksisterende kviser eller whiteheads. Når du følger disse metodene, bør du kunne se resultater i løpet av kort tid.

Våre favoritter mot whiteheads:

Cosrx - Utseende.no

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid er en mild peeling med 7% glykolsyre (AHA). Lysner hyperpigmentring, glatter ut og forbedrer hudens struktur. AHA virker på overflaten av huden og er fuktighetsbevarende. 

Petitfee - utseende.no

PETITFEE β-Glucan Enzyme Powder Wash er en enzym rens i pulverform. Inneholder B-glucan, fermentert ris, maisstivelse og Tea Tree olje. Renser og eksfolierer huden på en mild og effektiv måte! Følger med maskepensel.

 

Hvordan kvitte seg med blackheads

Prosessen rundt det å kvitte seg med blackheads er veldig lik som det er for å kvitte seg med whiteheads. Her er også et av de viktigste tipsene du kan ta med deg, det å unngå å ta på blackheads. Her kan du også bruke de samme eksfolieringsproduktene og kremene. Produkter som inneholder salisylsyre og benzo peroxide er utrolig fine til å behandle blackheads da de er bakteriedrepende. Skrubb, tonere og ansiktsmasker som inneholder salisylsyre vil også ha evnen til å redusere synligheten av både blackheads og whiteheads etter fast bruk.

 

Et produkt du kan bruke for å kvitte deg med blackheads som ikke fungerer på whiteheads er «porestrips». Disse stripsene fungerer nesten som et sterkt lim hvor det etter å ha blitt påført på huden og tørker, vil dra med seg alt den har festet seg til. Disse produktene har blitt designet for bruk på områder i ansiktet som er spesielt utsatte for blackheads, sånn som nese, panne og hake. Du finner også ansiktsmasker som fungerer på samme måte.

 

Våre favoritter mot blackheads:

Cosrx - utseende.no

Blackhead Power Liquid er lett eksfolierende, spesielt formulert for fet hud med hudormer og store porer. Inneholder 4% naturlig Beta Hydroxy-syre (BHA), hyaluronsyre og planteekstrakter. Reduserer urenheter, porer og ujevn pigmentering. 

Some By Mi - utseende.no

SOME BY MI Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox Bubble Cleanser er en skumrens som renser i dybden og reduserer hudormer (blackheads) samtidig som den tilfører rikelig med fuktighet.

 

Enkle K-Beauty steg for å behandle porene 

Å ta i bruk K-Beauty produkter for å behandle, forhindre eller bli kvitt blackheads og whiteheads er det beste du kan gjøre. Du finner noen av de beste blackhead-behandlende produkter som raskt vil behandle akkurat dette problemet.

* Rens og eksfolier – Her er det viktig at du holder deg til K-Beauty hudpleierutinen som involverer dobbel rens. Det er også viktig at du ikke glemmer å eksfoliere for å fjerne sminke, smuss og olje. Her kan vi anbefale Some By Mi sin Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox Bubble Cleanser. En skumrens som renser i dybden og reduserer blackheads.

Pore strips og masker – Dette er det perfekte produktet for deg som ser etter en enkel og rask løsning for å fjerne urenheter fra dypt ned i porene dine. Ansiktsmasker som inneholder leire og/eller kull fungerer også ypperlig. Vi kan anbefale Jeju Matcha Clay Pack fra Dr. Ceuracle, en leiremaske som passer alle hudtyper.

Petitfee - utseende.no

Dr. Ceuracle - utseende.no